Wytwarzanie odmian przez krzyżowanie cz. 23

By admin

12 października, 2017 Uprawa ziemi No comments
Tagi: rolnictwo irygacyjne, rolnictwo konwencjonalne, rolnictwo kopieniacze, rolnictwo monokulturowe, rolnictwo na świecie, rolnictwo naturalne, rolnictwo organiczne, rolnictwo pierwotne

W Ameryce jest dość liczny szereg hodowców, zajmujących się krzyżowaniem zboża, lecz zaznaczyć należy, iż niektóre z uzyskanych przez nich mieszańców nie są jeszcze dostatecznie ustalone.

H. Alexander w Charlotte wyhodował pszenicę Wbite mountain przez zapłodnienie pszenicy Claivson tak zwaną rosyjską, a przez skrzyżowanie odmiany Cliamplain odmianą Defiance pszenicę jarą Niagara i pszenicę jarą Crystal Rock przez zapylenie odmiany Fife wbite odmianą Defiance.

Najwięcej krzyżowań dokonał Pringle w Charlotte, wytworzył on między innymi odmiany Champlain, Grandee, Defiance, Winterpearl, Invicible, Green-Mountain itd.

W Niemczech odznaczyli się najwięcej na tym polu Rimpau w Schianstedt i Besteborn w Bebitz.

Pierwszy z nich nie osiągnął pomyślnego rezultatu z krzyżowania pszenicy, gdyż niebawem zarzucił otrzymane nowe formy.

Drugiemu więcej się poszczęściło, gdyż wyhodował cztery dobre odmiany pszenicy, tj. Besteborn’a Brauner Dickkopf (Square-head), zapłodniona Brunatną Marcbijską, Besteborna Dywidendową (tego samego pochodzenia jak pierwsza), Besteborn’a Modelową (tego samego pochodzenia) i Besteborn’a Olbrzymią wąsatkę (Square-head zapłodniona pszonicą grecką z wyspy Andros).

Braune w Biendorf wytworzył pszenicę Lipcową, przez skrzyżowanie pszenicy ozimej z jarą.