Gdy ulegająca rozkładowi substancja organiczna znajduje się w warunkach dobrej przewiewności, wtedy miast procesu redukcji mamy utlenienie, a węgiel wówczas związany w bez azotowych składnikach organicznych z tlenem i wodorem może całkowicie zostać przeistoczonym w postać gazową mianowicie w kwas węglowy.
Najłatwiej stosunkowo poddają się utlenieniu cukry i krochmal: pod wpływem bakterii, należących do rzędu tlenowców, ciała te zostają pierwotnie przeistoczone w alkohole i kwasy; kwasy zaś, po uprzednim zobojętnieniu przez takie zasadowe substancjo, jak wapno, potaż, ulegają dalszemu rozkładowi, ostatecznymi produktami którego mogą być kwas węglowy, wodór, oraz solo mineralne. Tłuszcze ulec mogą podobnym przeistoczeniom jak węglowodany, lecz przede wszystkim nastąpić musi ich zmydlonie. Proces zmydlania, jak wiadomo, polega na tein, że pod wpływem zasad, z tłuszczu powstaje gliceryna oraz solo kwasów tłuszczowych.